29 d’octubre del 2010

Absoluta irresponsabilitat en la gestió dels residus


El PSM culpa el batle de la gravíssima situació económica a l’Ajuntament per culpa de la pèssima gestió de residus.

Conseqüència de la desastrosa política de residus, l’Ajuntament de Llubí haurà generar un dèficit pressupostari que pot arribar a un 10% del pressupost de l’Ajuntament a més d’apujar taxes de fems.

És inexplicable i absolutament injustificable que l’oposició s’hagi d’assabentar, ara, aquest mes, d’un dèficit milionari de la Mancomunitat del Pla (de més de 6 milions d’€) que s’ha anat arrossegant durant aquests darrers anys. Especialment aquesta legislatura i l’anterior quan Tomàs Campaner era el president de la Mancomunitat.

Sorprèn l’argumentació: el dèficit és ja insostenible per la Mancomunitat i es transfereix a cada ajuntament. La causa radica en què alguns ajuntaments no han aconseguit durant aquests darrers anys una taxa de reciclatge mínimament acceptable. Lamentablement Llubí es troba entre els ajuntaments del Pla que tenen uns resultats més baixos en reciclatge: un 84% de rebuig.

A Llubí, mai no s’han fet iniciatives serioses i continuades de reciclatge i bones pràctiques. La prova està en que altres ajuntaments del Pla (Petra, Porreres, Maria o Sineu) tenen percentatges de rebuig molt inferiors. Amb una taxa de rebuig tan elevada el nou sistema gravarà moltíssim ajuntaments com Llubí que no han fet “els deures”.

No solament no s’ha duit a terme una política mínimament responsable de residus durant tots aquests anys, sinó que s’han pres decisions que són fins i tot contràries a les bones pràctiques en gestió de residus: traslladar el punt verd a més d’1 km del poble, durant molt de temps va estar abandonat, ara s’han retirat els contenidors específics de reciclatge d’envasos, de vidre i de paper. Fins i tot els de paper de davant l’escola!

El PSM vol deixar ben clara la irresponsabilitat d’haver deixat que aquesta situació hagi arribat a aquests límits, i que ara s’hagi d’assumir sobtadament aquest cost. És evident que es produeix una apujada de la taxa de fems en moments de crisi, i una hipoteca insostenible per al pressupost municipal en forma de dèficit de com a mínim 80.000 € o fins i tot xifres que poden suposar un 10% del pressupost municipal.

És una autèntica irresponsabilitat a la que el PSM no vol contribuir, per la qual cosa ha donat el seu vot negatiu a totes les propostes d’ordenances. El PSM vol manifestar la crítica i oposició absoluta a la política de residus de l’Ajuntament durant aquests darrers anys i les greus conseqüències que això tendrà per a Llubí.

2 comentaris:

 1. Es a dir, que el PSM vota en contra de que l' Ajuntament es fassi càrrec d' una part important de l' augment de la taxa de recollida de residus. Quina es l' alternativa que proposa?? No pagar les taxes?? Que la gent del poble es fassi càrrec de la pujada en la seva totalitat?? Fer potadeta recriminant que les coses no s' han fet bé i ara ens enfadam i no respiram??
  Està molt bé denunciar el que no s' ha fet bé, però si teniu una solució millor, convendria posar-la damunt sa taula i no voler treure un benefici politic a situacions adversses a s' interes general. Finalment i amb el que si estic d' acord es en la manca de motivació del poble en reciclar donada per la deixadesa, en promoure campanyes o imformació pràctica, de l' equip de govern.

  ResponElimina
 2. com a votant del psm, deman si al pròxim ple, podeu formular les seguents qüestions a l'equip de govern:
  1-Hi ha projecte definitiu d'ejecució de l'obra de la variant de LLubí?
  2-Si les modificacions del projecte les han duites a exposició pública?

  ResponElimina

Per inserir un comentari, et recomanam que a la pestanya de "Comenta com a" triïs "Nom/URL".
Posa-hi el nom que vols que hi aparegui i deixa buit URL.